Ontwerp kleedkamers sportclub

Voor een nieuw te bouwen sportclub in Amersfoort hebben wij het ontwerp voor de kleedkamers mogen maken. Recent is het project opgeleverd en de sportschool kon zijn deuren openen.

De kleedruimtes

De kleedruimtes waren gepland in de kelder, waar geen natuurlijk licht aanwezig was. Door in het midden van het pand over alle verdiepingen een groot gat te maken in de vorm van een hexagon kwam er daardoor wél daglicht binnen in de kelder. Deze hexagon met binnentuin was dan ook het uitgangspunt van ons ontwerp.

De binnentuin uitgangspunt van het ontwerp

Rondom de binnentuin hebben we een gang gemaakt waar alle vertrekken op uitkomen.
Om ook daglicht in de kleedkamers te krijgen hebben we in de muren aan de zijde van de hexagon bij de entree van de kleedkamers een grote raampartij en glazen entree-deur gemaakt. Verder langs deze muren hebben we hoog ramen toegevoegd, zodat er geen inkijk vanaf de gang mogelijk is.
Om de inkijk bij de entree van de kleedkamers te blokkeren hebben we een wand vrij in de ruimte gezet waar aan de ene zijde (entree) de wastafels en föhn console verwerkt zijn en aan de andere zijde (kleedruimte) een blok met lockers. Hierdoor zijn er duidelijke looplijnen ontstaan en worden de verschillende functionaliteiten hiermee gescheiden.

Basic, industrieel, warm en chique

De sfeer van de kleedkamers moest basic, industrieel maar toch ook warm en chique worden. Hiervoor hebben we één basis kleur genomen die we overal in verschillende tinten en materialen hebben toegepast. Met het originele betonnen plafond, wastafels in grove granito waarin de wasbakken zijn verwerkt, stalen kranen en glazen douche deuren in gerookt glas. De spiegels van de föhn console lopen door tot de wastafel, de kranen zijn wand gemonteerd en komen uit de spiegels naar voren. Dit geeft een hele mooie verticale lijn.
Door indirecte verlichting toe te passen achter de spiegels en onder de kasten ontstaat er ruimte en een fijne sfeer.

Meer weten? Stuur een E-mail
afbeelding

Ontwerp kleedkamers

De sfeer van de kleedkamers moest basic, industrieel maar ook warm en chique worden. Dit hebben we bereikt door de bestaande betonnen plafonds te gebruiken en één basis kleur te nemen die we in verschillende materialen en tinten hebben toegepast.

afbeelding

Toepassing indirecte verlichting

Naast de directe verlichting hebben we indirecte verlichting toegepast. Achter de spiegels in onder de lockers is de indirecte aangebracht waardoor de verticale lijnen van de föhn console wordt benadrukt en de ruimte licht en ruimtelijk wordt.

afbeelding

Details

Over alle details en gebruiksgemak is nagedacht. In het wastafelblad zijn de waskommen, afvalbakjes en tissue houders verwerkt, zodat alles ook gemakkelijk netjes en schoon gehouden kan worden.

afbeelding

Sauna

De klanten van de sportschool hebben de mogelijkheid om heerlijk te ontspannen in de sauna. Deze aparte ruimte begeeft zich in het natte gedeelte waar natuurlijk ook een koude douche  is gemaakt.

afbeelding

Binnentuin

In het midden van het pand over alle verdiepingen is er een groot gat gemaakt in de vorm van een hexagon met een binnentuin op de kelderverdieping als resultaat.

afbeelding

Plattegrond

Deze hexagon met binnentuin was het uitgangspunt van ons ontwerp. Rondom de binnentuin hebben we een gang gemaakt waar alle vertrekken op uitkomen.

afbeelding

Daglicht in de kleedkamers

Doordat de entree van de kleedkamers van glas zijn komt er daglicht binnen in de ruimte. Daarnaast zijn aan de bovenkant in alle muren ramen geplaatst om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te krijgen.

afbeelding

De binnentuin

De binnentuin geeft meteen een hele fijne sfeer aan de kelderverdieping. Door de opening naar de bovenverdiepingen is er een verbinding ontstaan, waardoor de kelder niet meer als kelder aanvoelt.

afbeelding

Centrale wand in de ruimte

Bij de entree van de kleedkamers is een wand centraal in de ruimte geplaatst waar aan de ene zijde de föhn console en wastafels zijn verwerkt en aan de andere zijde lockers zijn verwerkt.

afbeelding

De ruimte achter de centrale wand bestaat geheel uit lockers met tussen de lockers enkele ingebouwde bankjes om de lange wand met lockers te onderbreken.

Nooit meer iets missen?