Wijnen

Zoals Le Marche na Toscane en Umbrië steeds meer wordt ontdekt door de Noord-Europese vakantieganger, zo worden ook de wijnen uit Le Marche steeds meer ontdekt. In Italië staat Le Marche al jarenlang bekent om zijn mooie en bijzondere wijnen.

Tot enkele jaren geleden leek het wel of de wijnen uit Le Marche alleen voorbestemd waren om gedronken te worden door de lokale bevolking en de Italiaanse toeristen. Maar inmiddels is er ook in deze regio van Italië een behoorlijke slag gemaakt en zijn er steeds meer Vini Marchesi te vinden bij de Nederlandse en Belgische slijterijen. Een hele goede ontwikkeling vinden wij, want wij willen niets liever dat al onze heerlijke wijnen ook meer bekendheid en waardering krijgen buiten Italië. Le Marche staat met name bekend om haar witte wijnen, maar er zijn ook enkele rode wijnen van hoge kwaliteit. De belangrijkste druiven die in de regio worden gebruikt zijn de VerdicchioTrebbianoMontepulciano en Sangiovese. Daarnaast zijn er nog enkele hele bijzondere druivenrassen als de Lacrima di Morro d’AlbaOffida Pecorino en de Passerina.

afbeelding
Gelukkig worden de wijnen uit Le Marche ook steeds meer ontdekt door de Noord Europese vakantieganger.
afbeelding
Le Marche staat met name bekend om haar witte wijnen, maar er zijn ook enkele rode wijnen van hoge kwaliteit.
afbeelding
In het heuvelachtige deel van de Provincie Ancona wordt een van de belangrijkste druiven uit de regio geproduceerd, de Verdicchio.
afbeelding
Keuze genoeg! De Verdicchio, Lacrima di Morro d’Alba, Rosso Conero, Falerio, Offida Pecorino, Passerina en de Rosso Piceno.

• Wijnen uit het Noorden van Le Marche

De Verdicchio is de meest bekende witte wijn van de gelijknamige druif, geproduceerd in de buurt van Ancona. Deze wijn komt u nog wel eens tegen in de supermarkten in Nederland en België en is heel duidelijk te herkennen aan de flessen in de vorm van een amfora. De productie van deze wijn vindt plaats in het heuvelachtige deel van de provincie Ancona, op een ondergrond van kalk, klei en lijmsteen. Het effect hiervan is dat deze wijn een heerlijk mineralige smaak heeft. De bekendste is de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Iets minder bekend, maar zeker zo goed, is het kleinere, iets ‘scherpere’ DOCG broertje, de Verdicchio di Matelica. De productie van deze Verdicchio vindt plaats op een hoogte van 400 meter, op de hellingen van de Apennijnen in het grensgebied van Ancona en Macerata. Beide Verdicchio’s kunt u ook als sprankelende spumante tegenkomen. Maar Le Marche heeft veel meer te bieden dan alleen de Verdicchio!

De Lacrima di Morro d’Alba. Deze DOC wijn wordt gemaakt van de gelijknamige druif, in een gebied rondom het plaatsje Morro d’Alba. Deze rode wijn heeft als basis een typisch zoetige, kruidige smaak. De productie van deze heerlijke wijn was 10 jaar geleden bijna verdwenen, maar gelukkig wordt er momenteel op kleine schaal weer geproduceerd. Een erg bijzondere wijn en zeer de moeite waard om één van de cantina’s in de buurt van Morro d’Alba eens te bezoeken.

De Rosso Conero wordt geproduceerd in het gebied rondom de Monte Conero, dichtbij Ancona. De wijn wordt gemaakt van de naar bessen geurende druivensoort Montepulciano, die zich helemaal thuis voelt op de droge kalkgrond van Monte Conero, in het gebied dichtbij de Adriatische zee. Meestal wordt deze druif niet gemengd, wat een serieuze, doch zeer drinkbare wijn oplevert met een karakteristieke smaak van zwarte bessen met een vleug viooltjes en rozenblaadjes.

afbeelding
Op deze kaart zijn de verschillende wijngebieden van Le Marche te zien.
afbeelding
De Verdicchio is te herkennen aan de flessen in de vorm van een amfora.
afbeelding
De Rosso Conero wordt geproduceerd in het gebied rondom de Monte Conero dichtbij Ancona.
afbeelding
De Lacrima di Morro d’Alba wordt alleen gemaakt in een gebied rondom het plaatsje Morro d’Alba.

• Wijnen uit het Zuiden van Le Marche

De meest geproduceerde wijn in Le Marche is de Rosso Piceno. Hij is in de gehele streek terug te vinden, maar met name in het zuiden, in de provincie Ascoli Piceno. Deze rode wijn wordt gemaakt van een combinatie van Sangiovese en Montepulciano druiven en heeft een wat drogere smaak, vaak van kers of pruim. De term Superiore geeft aan dat de wijn uit het kwaliteitsgebied bij Ascoli Piceno komt, waar de droge, warme grond het beste in de Montepulciano druif naar boven brengt.

In de omgeving van Offida is er een groot wijngebied, waar heerlijke witte wijnen worden gemaakt zoals de Falerio, Passerina en de Offida Pecorino. De meest bijzondere wijn is de Offida Pecorino, een heerlijke goudgele aardse witte wijn, die voor enkele jaren terug bijna niet meer geproduceerd werd, omdat deze kleine eigenwijze druif moeilijk groeit en weinig produceert. Gelukkig zijn er wijnboeren geweest met passie voor het oude ras en hebben de Pecorino gered en weer nieuw leven gegeven. Hierdoor is deze heerlijk wijn de belangrijkste witte wijn uit deze regio geworden.

Naast de Pecorino is er nog de Passerina, ook een typisch druivenras uit het zuiden van Le Marche. Het is een heerlijk frisse fruitige witte wijn die het heel goed doet als aperitivo en bij vis en wit vlees.
De Falerio is een blend van de Pecorino druif, Passerina en Trebbiano. Over het algemeen wordt deze toegankelijke wijn vaak geschonken als huiswijn in restaurants.

afbeelding
In de omgeving van Offida is er een groot wijngebied waar heerlijke witte wijnen worden gemaakt als de Falerio, Passerina en de Offida Pecorino.
afbeelding
Een hele bijzondere wijn uit het zuiden van Le Marche is de Offida Pecorino, een heerlijke goudgele aardse witte wijn.
afbeelding
Ook de Passerina is een typisch druivenras uit het zuiden van Le Marche. Het is een heerlijk frisse en fruitige witte wijn.
afbeelding
De meest geproduceerde wijn in Le Marche is de Rosso Piceno en is in de gehele streek terug te vinden, met name in de provincie Ascoli Piceno.

• Wijnproeverij Le Marche

Wilt u ook tijdens uw vakantie in het Zuiden van Le Marche kennis maken met onze bijzondere wijnen? Voor onze gasten bieden wij de mogelijkheid deel te nemen aan onze Wijnproeverij Le Marche. Samen met ons maakt u een tour langs enkele wijnhuizen hier in de buurt. De wijnhuizen die we gaan bezoeken staan zeer goed aangeschreven en zijn ook allemaal erg verschillend van elkaar. Dat maakt het juist zo leuk om de verschillen in de wijnen te kunnen proeven. Kijk voor meer informatie op onze pagina Wijnproeverij Le Marche.

afbeelding
Le Marche heeft een aantal hele bijzondere wijnen zoals de Passerina, Offida Pecorino en de Rosso Piceno. Met ons heeft u de kans om ze allemaal proeven bij de beste wijnhuizen uit de streek.
afbeelding
Het wijnproeven is niet alleen een serieuze aangelegenheid, maar is vooral ook erg interessant en leuk om de onderlinge verschillen te ervaren. Maar boven alles staat gezelligheid voorop.
afbeelding
Ieder wijnhuis heeft zijn eigen stijl en zijn eigen verhaal en historie. Dat verschil is uiteindelijk ook duidelijk te proeven in hun wijnen.
afbeelding
Na al die verschillende wijnen brengen we onze gasten aan het eind van de dag veilig en met een volle kofferbak terug naar hun vakantiehuis.

Nooit meer iets missen?