Met de auto naar Italië

Bent u van plan met de auto naar Italië te komen? Wij geven u graag enkele tips.

De afstand van midden Nederland naar het zuiden van Le Marche bedraagt ongeveer 1600 km. Afhankelijk van waar u woont in Nederland, kunt u of door Zwitserland of door Oostenrijk rijden. De route over Zwitserland is korter, maar is niet altijd sneller. In het hoogseizoen kunnen er namelijk flinke files staan voor de Gotthardtunnel. U zou het in 1 dag kunnen rijden, maar het meest relaxt is om de rit op te delen. Houdt er rekening mee dat u een vignet nodig hebt om door Zwitserland te mogen rijden. Deze kunt u in Nederland bij de ANWB winkel kopen.
Als u de route over Oostenrijk neemt, maakt u iets meer kilometers. Maar in tijd komt het vaak op hetzelfde neer. Ook in Oostenrijk betaalt u voor het gebruik van de snelwegen, u kunt daar langs de snelweg dagvignetten kopen.

Verkeer in Italië

Het verkeer in Italië zal anders zijn dan u gewend bent, want de Italianen nemen het vaak niet zo nauw met de verkeersregels. Zo gepassioneerd als de Italiaan kan zijn in het dagelijks leven, zo gepassioneerd rijdt hij ook zijn auto. Het kan voor ons Nederlanders vaak rommelig overkomen. Laat u dus niet gek maken. Houdt u zich gewoon aan de verkeersregels, zoals u dat gewend bent in Nederland, want die gelden ook in Italië.
De wegen zelf zijn redelijk tot goed. De hoofdader, de snelweg langs de kust A14, is een tolweg. Het alternatief, de ‘statale’ SS16 is tolvrij, maar gaat door alle kuststeden en duurt dus langer.

Drukte op de snelwegen

Over het algemeen zijn de zaterdagen de drukste dagen in de zomermaanden op de snelwegen in Italië. In de maand juli is het nog goed te doen, maar in augustus en vooral in het eerste en laatste weekend van augustus zijn de ‘zwarte’ weekenden. Dan gaan de Italianen zelf op vakantie en is het overal heel druk. Vooral rond Bologna lopen de snelwegen in beide richtingen in de ochtend vol. Dit kan voor ontzettend veel vertraging zorgen. Dus als u daar in de buurt bent, vertrek s’ochtends op tijd, want dan heeft u de meeste kans dat het verkeer nog netjes doorrijdt.
Een tip van ons: kom een dag eerder deze kant op en boek voor 1 nacht een verblijf in de buurt, dan voorkomt u de irritatie van het filerijden en zal de aankomst op uw accommodatie ook een stuk relaxter zijn.

Nooit meer iets missen?