Het weer

Het weer is het belangrijkste voor iedere vakantieganger in Le Marche. Als het maar warm is (niet té) en de zon maar schijnt, dan is het natuurlijk al snel goed. We krijgen heel vaak de vraag “is het altijd zo warm in de zomer?” of “hoe is het weer in het voorjaar, kunnen we dan al zwemmen in de zee of in het zwembad?” of “hoe koud is het hier in de winter? Sneeuwt het hier ook?”.

Allemaal vragen waar we wel een antwoord op kunnen geven, maar nooit met zekerheid natuurlijk, want het weer is niet te voorspellen. Ook in Italië niet helaas.

Het weer tijdens de seizoenen in Le Marche

• Winter in Le Marche
De wintermaanden december, januari en februari zijn over het algemeen koud met een behoorlijke kans op neerslag, maar altijd iets warmer dan in Nederland en België en de zon schijnt vaker. Ieder jaar kan er sneeuw vallen, de ene keer meer dan de andere keer. Zo hebben we bijvoorbeeld in de winter van 2012 twee maanden lang in de sneeuw gezeten en het jaar erop maar 2 dagen. Dat verschilt dus nogal eens.

• Voorjaar in Le Marche
Na februari begint het voorjaar zich aan te dienen, maar de maand maart kan nog erg koud en onvoorspelbaar zijn. Vanaf april begint de lente hier echt en gaat de temperatuur omhoog. Dat wil niet zeggen dat er geen regen meer kan vallen. De maanden april en mei zijn erg aangenaam qua temperatuur, maar het kan ook nog steeds instabiel zijn.

• Zomer in Le Marche
Vanaf juni wordt het echt een stuk warmer en is er minder kans op regen. Ook is de avondtemperatuur dan hoger, waardoor er ook s’avonds heerlijk buiten genoten kan worden.
Juli en augustus zijn over het algemeen droge maanden. Er kan af en toe een flinke onweersbui vallen, maar over het algemeen mag je ervan uitgaan dat het warm, zonnig en droog is. In een hele hete zomer kunnen de temperaturen in deze maanden soms oplopen tot bijna 40 graden! Houd er dus alstublieft rekening mee dat de zomers hier echt heel heet kunnen zijn. Dit wordt toch vaak onderschat.
September is een maand waarin de temperaturen over het algemeen heel fijn zijn: lekker warm zonnig weer met afkoeling in de avonden.

• Herfst in Le Marche
Vanaf oktober, net als in Noord-Europa, begint de herfst met meer kans op regen, mist en lagere temperaturen. Het kan zeker ook nog heel mooi zonnig weer zijn, maar je kunt het ook slecht treffen helaas.

Dus over het algemeen is het weer in Le Marche een stuk warmer dan in Nederland en België, met meer zonuren. Het voor- en najaar hebben aangename temperaturen, maar met kans op regen en warme droge zomers met uitschieters naar de 40 graden.

afbeelding
Winter in Le Marche, over het algemeen iets warmer dan in Noord-Europa, maar er kan ook sneeuw vallen. Foto: Viva la Casa!
afbeelding
Voorjaar in Le Marche, aangename temperaturen overdag en fris in de avonden met kans op regen. Foto: Viva la Casa!
afbeelding
Zomer in Le Marche, over het algemeen droog met hoge temperaturen overdag en zwoele avonden. Foto: Viva la Casa!
afbeelding
Herfst in Le Marche, met meer kans op regen, mist en lagere temperaturen. Foto: Viva la Casa!

Nooit meer iets missen?