Met de hond op vakantie in Italië is vaak een hele onderneming, want Italianen denken toch anders over huisdieren dan wij gewend zijn. Wij geven u graag enkele tips & trics waar u op moet letten en wat u allemaal samen met uw hond kunt doen tijdens uw vakantie in Le Marche. Uiteraard zijn er ook Vakantiehuizen, Agriturismo’s en Countryhouses waar uw hond welkom is.

Informeer bij ons naar welke accommodaties u uw hond mee kunt nemen.

Uw hond mee op vakantie in Le Marche

• Restaurants met de hond
Ga er per definitie niet van uit dat u uw hond mee kunt nemen naar een restaurant. Dit hangt af van de restauranteigenaar. Italianen vinden over het algemeen dat honden niet bij het eten horen, dus vraag het daarom altijd eerst even van te voren. Kleine honden hebben vaak meer kans toegelaten te worden dan grote. Als u buiten wilt eten, wordt er gelukkig vaak niet moeilijk gedaan.

• Verkoeling zoeken met de hond op het strand
In Italië zal uw hond zeker in de zomer veel verkoeling nodig hebben. Vooral hier in het Zuiden van Le Marche kan het behoorlijk warm worden in de zomer. Dus het is dan wel fijn dat uw hond even lekker af kan koelen in de Adriatische zee of in de bergen bij een meer of in een kloof met waterval en een riviertje.

In de zomer zijn honden helaas niet overal toegestaan, met name op de stranden, die ligplaatsen met parasols verhuren. Maar gelukkig komen er steeds meer stranden in Le Marche bij waar honden toegestaan zijn en er is ook een groeiend aantal echte hondenstranden. Kijk verder voor welke plaatsen

afbeelding
Lekker samen spelen op het strand in het water van de Adriatische zee, want de temperaturen in de zomer kunnen behoorlijk oplopen.
afbeelding
In de zomer zijn honden niet overal toegestaan, maar gelukkig komen er steeds meer stranden in Le Marche bij waar honden wel welkom zijn.
afbeelding
In San Benedetto del Tronto is het Park Bau gerealiseerd met een omheind speelpark.
afbeelding
Pineta Beach bij Recanati, een van de stranden waar honden wel toegestaan zijn.

Plaatsen waar honden toegestaan zijn

Wilt u weten waar u met uw hond naar het strand kunt in Le Marche? Kijk hier voor de verschillende adressen langs de Adriatische kust. Wij houden het even alleen bij de stranden vanaf Ancona naar het zuiden.

• Porto Recanati : Pineta Beach, www.pineta-beach.com.
• Porto Recanati : Fiumarella (vrij strand) ten noorden van de monding van de rivier de Fiumarella.
• Civitanova Marche : Bij diverse chalets zijn honden toegestaan.
Chalet Et’na, chalet Marebello www.chaletmarebello.it, chalet Cristallo, chalet Gigetta, chalet Arturo, chalet Cima d’amore, chalet Ippocampo en vrij strand Amici di Fido.
• Altidona loc. Marina: Geen toegang tot het strand, maar dichtbij ligt een Parco Verde Comunale, Bau genaamd, een omheind speelpark voor de hond.
• Campofilone loc. Marina: Geen toegang tot het openbare strand, maar bij Camping Spinnaker is er een speciaal hondenstrand.
• Fermo loc. Marina Palmense en Lido di Fermo: hier bevinden zich drie vrije hondenstranden.
-Noordkust: strand nr. C 31, San Tommaso Tre Archi, grenzend aan de monding van de rivier Tenna.
-Noordkust: strand nr. C 25, Casabianca, het vissersstrand.
-Zuidkust: strand nr. C 12/A, ten zuiden van de monding van de rivier Ete Vivo, naast het gebied voor bootopslag.
• Porto Sant’Elpidio: Honden zijn toegestaan op het strand alleen onder bepaalde voorwaarden met toestemming van de chalet eigenaar. Honden moeten aangelijnd zijn en u wordt geacht het strand schoon te houden (logisch) en u heeft alleen beschikking over de achterste rij zonnebedjes.
• Grottammare: Aan de monding van de Tesino rivier is er een groot gebied gereserveerd voor honden, strand nr. 14 (Spiaggia Libera).
• San Benedetto del Tronto: Verbod op honden op het strand vanaf 1 April tot 31 oktober. Er is echter het Park Bau gerealiseerd met een omheind speelpark voor honden net ten noorden van de rivier de Albula.

Verder is belangrijk: in Italië kunnen strandhouders vragen naar geldige vaccinatiebewijzen. Ze zijn in sommige provincies wettelijk verplicht dit te verlangen van hondeneigenaren om een strandvergunning voor honden te krijgen. Soms krijgt u dus zonder vaccinatiebewijs geen toegang tot het strand.
Ook wordt op sommige stranden gevraagd naar een WA verzekering (verzekering aan derden). Het is dus verstandig om in Italië altijd uw hondenpaspoort en verzekeringspapieren standaard mee te nemen naar het strand!

• Verkoeling zoeken met de houd in de bergen
Zoekt u liever verkoeling in de bergen, dan kunnen wij diverse plekken aanraden waar het heerlijk vertoeven is voor uw hond. De meren Lago di Fiastra in de provincie Macerata en Lago di Gerosa dichtbij Montemonaco tussen Comunanza en Ascoli Piceno zijn heerlijk koel en er is genoeg schaduw.
Meer info over deze meren is te vinden op: www.lagodifiastra.it en wwww.sibilliniweb.it.

Een andere heerlijke koele plek om naar toe de gaan met uw hond is het Gola dell’Infernaccio. Een kloof met waterval, waar u een mooie wandeling kunt maken langs een riviertje in het bos. De kloof ligt in de buurt van Montefortino-Rubbiano.
Meer info over deze kloof is te vinden op: www.sibilliniweb.it.

Wilt u in het voorjaar of najaar een heerlijke wandeling maken met uw hond in de bergen, ga dan naar de Piano Grande. Een grote vlakte op 1250 meter hoogte, op de grens met Umbrië. Hier kan uw hond even lekker helemaal los gaan! Tip: in het voorjaar is het extra mooi, want dan staan alle linzenvelden in bloei en is het een schitterende bloemenzee.
Meer info over deze kloof is te vinden op: www.castellucciodinorcia.it.

afbeelding
Lekker afkoelen in de bergen bij een meer. Dit is het Lago di Fiastra in de provincie Macerata.
afbeelding
Ook bij het meer Lago di Gerosa, tussen Comunanza en Ascoli Piceno, is het heerlijk afkoelen.
afbeelding
Ook in de bergen is het heerlijk wandelen voor de honden. Dit is de Piano Grande in het voorjaar wanneer alle bloemen in bloei staan.
afbeelding
Een andere heerlijke koele plek om naar toe de gaan met uw hond is het Gola dell’Infernaccio bij Montefortino.

• Onderweg langs de snelweg
Er is in Italië de laatste jaren veel verbeterd met betrekking tot honden uitlaatplekken langs de snelweg, Fidoparken genaamd.
Bij deze plekken langs de snelweg bij een ‘Autrogrill’ kunt u onderweg even relaxed stoppen met uw hond. Ze zijn voorzien van stromend water en een tuinhuisje met schaduwruimte, wandelpaden en een behendigheidsparcours, waar de hondjes even de poten kunnen strekken na een lange rit in de auto.
Er zijn ondertussen al een behoorlijk aantal Autogrills waar deze service beschikbaar is, verspreid op diverse strategische vakantie-snelwegen. Er zijn meer parken gepland, dus kijk altijd even voor de meest actuele gegevens voor de door uw gekozen route op de website van Autogrill: http://www.autogrill.it/tags/pensato-te/viaggio-con-fido

• Los laten lopen van uw hond
Italiaanse honden lopen over het algemeen niet los, want de Italianen vertrouwen het al snel niet. Gelukkig zijn de Italianen redelijk tolerant en zolang ze het gevoel hebben niet gehinderd te worden of gevaar te lopen, zullen ze het wel accepteren. Welke mogelijkheden u treft, hangt af van waar u bent. Iedere gemeente mag eigen regels opstellen voor loslopende honden.
Neem in ieder geval altijd een lijn mee, zodat u uw hond kunt aanhaken wanneer dat nodig is. Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor uzelf en andere hondenbezitters. Een fluorescerende halsband is trouwens nooit een overbodige luxe. Dan wordt uw hond ook door jagers in ieder geval goed opgemerkt.

• Openbaar vervoer
Trein: Een kleine hond mag gratis meereizen, tenminste als u uw hond in een tas of mand vervoert. Grote honden mogen alleen aangelijnd en met muilkorf mee in treinen met compartimenten. Uw hond reist dan mee op een tweedeklas kaartje tegen een korting van 40%.
Bus, tram en metro: Honden mogen in principe niet in de bus, maar voor honden die op schoot kunnen zitten, wordt regelmatig een uitzondering gemaakt. In Rome mogen honden in de metro als ze in een bench worden vervoerd en aangelijnd zijn met een muilkorf om.
Taxi: Voor taxi’s bestaan er geen regels. De chauffeur bepaalt zelf of hij uw hond wel of niet meeneemt. Meestal vragen ze wel een extra vergoeding.

• Gezondheid
Tussen april en oktober is het oppassen voor teken en muggen die infectieziektes kunnen overbrengen. Praat met uw dierenarts en laat u voorlichten over de infectieziektes en hun behandelwijze.

In Noord-Italië komt de Ziekte van Lyme (Borreliose), Babesiosis (tekenkoorts), Hartworm en Ehrlichiosis voor. In Zuid-Italië en de kuststreek komt de ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis en Leishmania voor.

Wilt u in de zomer lekker lange wandeltochten met uw hond maken? Neem dan genoeg water mee, want het kan flink warm worden, zeker hier in het Zuiden van Le Marche. Let op voor oververhitting. Wees ook alert op slangen. De kans is erg klein dat uw hond een (giftige) beet oploopt, maar het kan geen kwaad er in het voorjaar en zomer op bedacht te zijn.

Verder is het natuurlijk verstandig om uw hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Maar dat zou inmiddels al standaard moeten zijn.

Neemt u uw hond mee de bergen in, houd dan de poten van uw hond goed in de gate. De kussentjes kunnen lelijk beschadigen raken door rotsachtige paden. Neem ter bescherming schoentjes voor uw hond mee.

• Klimaat
Temperaturen van 30 tot 35 graden zijn in juli en augustus geen uitzondering in Le Marche. Misschien een beetje te veel van het goede voor uw hond. Probeer een accommodatie te vinden met water in de buurt of natuurlijke schaduw.
Het voor- en najaar is het meest ideaal voor uw hond in onze regio. Het is dan lekker warm, maar goed uit te houden en het koelt heerlijk af in de avonden.

afbeelding
In juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen van 30 tot 35 graden, soms zelfs 40 graden (!). Vaak een beetje te veel van het goede voor uw hond.
afbeelding
Het voor- en najaar is het meest ideaal voor de hond in onze regio. Het is dan lekker warm, maar goed uit te houden en het koelt heerlijk af in de avonden.

Nooit meer iets missen?