Evenementen

Het hele jaar door, maar vooral in de zomervakantie, worden er in de dorpen en steden van Le Marche allerlei evenementen georganiseerd. Deze worden ook wel ‘Feste’ en ‘Sagre’ genoemd. Ze variëren van een klein dorpsfeest tot een groot middeleeuws stadsfeest met honderden figuranten.

Meestal staat eten en drinken centraal tijdens deze feesten. Er zijn dan ook overal kraampjes met prodotti tipici en de pleinen in het centrum worden omgetoverd tot ware restaurants met lange tafels, muziek en veel gezelligheid. U kunt aanschuiven en genieten van de lokale eettradities tussen de Italianen.

Evenementen Le Marche

• In het voorjaar is er in het kleine plaatsje Ripatransone, hoog op de heuvel bij de Adriatische kust, het jaarlijkse vuurwerkspektakel Il Cavallo del Fuoco. Een traditie die stamt uit de 17e eeuw, waarbij men de 1e zondag na Pasen Madonna di San Giovanni herdenkt. Dat gebeurt door een paard te behangen met vuurwerk en vervolgens aan te steken, tijdens een optocht onder belangstelling van honderden mensen. Absoluut de moeite waard, maar trek wel oude kleding aan die brandgaatjes mogen krijgen.

Het sagra seizoen begint in juni en loopt door tot eind oktober. Van half juli tot half augustus is er elk weekend ergens wel iets te doen.
• Zo is er in het 3e weekend van juli in St. Elpidio al Mare een groot 3-daags middeleeuws feest, waarbij het hele stadje wordt omgetoverd in ‘La Città Medioevo’, waar men terug gaat in de tijd en sfeer van de Middeleeuwen met ruiters te paard, valkeniers, middeleeuwse theatervoorstellingen en middeleeuws eten.

• Bekend en beroemd in heel Italië is het Sagra dei Maccheroncini di Campofilone, waar deze beroemde fijne spaghetti zijn oorsprong heeft. Van heinde en verre komen mensen de 2e week van augustus naar dit kleine plaatsje dichtbij de kust om een heerlijk bord vers gemaakte Maccheroncini te eten aan lange tafels.

afbeelding
Tijdens de ‘Feste’ en ‘Sagre’ worden pleinen in het centrum van het dorp omgetoverd tot ware restaurants met lange tafels, waar u kunt aanschuiven en genieten van de lokale eettradities tussen de Italianen. Foto: Viva la Casa!
afbeelding
In het kleine plaatsje Ripatransone wordt elk voorjaar een groot vuurwerkspektakel gehouden, Il Cavallo del Fuoco. Hierbij wordt een paard behangen met vuurwerk en vervolgens tijdens een optocht aangestoken. Foto: Viva la Casa!
afbeelding
In St. Elpidio al Mare is er in juli een groot 3-daags middeleeuws feest, waarbij het hele stadje wordt omgetoverd in ‘La Città Medioevo’ waar men terug gaat in de tijd van de Middeleeuwen. Foto: Proloco St. Elpidio al Mare.
afbeelding
In Campofilone is er elk jaar in augustus het Sagra dei Maccheroncini di Campofilone. Dit is het feest van de beroemde fijne spaghetti, die zijn oorsprong heeft in het kleine dorp Campofilone. Foto: Proloco Campofilone

• In Fermo is er in de eerste week van augustus het spectaculaire Palio dell’ Asunta te bewonderen, waarbij 10 stadsgebieden het tegen elkaar opnemen in een paardenrace op een parcours door de kleine straatjes van deze stad, hoog op de heuvel.

• Nog een aanrader is het Templaria festival in Castignano, een middeleeuws Tempeliersfeest. Sinds 1990 komt in augustus de oude stad tot leven door de bezoekers te trakteren op momenten van alledag, geïnspireerd op de ‘Tempeliers’. Een fantastisch leuk festival met straattheater, muziek, historische drama’s, shows, vuurspuwers, dans en exposities. Daarnaast kunt u genieten van middeleeuwse menu’s in de oude stad tavernes, grotten en pleinen. Een super gezellige sfeer waarin u zich een avond helemaal in de middeleeuwen waant.

• Het 1e weekend van september staat het kleine plaatsje Ortezzano geheel in het teken van de wijnfeesten, het Festa del Vino. Tijdens dit wijnfeest wordt het begin van de wijnoogst gevierd. In de kleine straatjes en op de pleinen van het dorp is er een wijn-eetroute gemaakt. Overal is er wat te eten of te drinken, van een aperitivo bij de anti pasti tot een vino cotto bij de dolce. Veel mensen en gezelligheid met muziek, dans en straattheater, echt een gezellig feest.

• Het sagra seizoen wordt afgesloten in oktober met de Castagnata, waarbij de Castagnata di Smirillo de oudste en bekendste in de regio is. Het hele dorp staat dan in het teken van de kastanje die op verschillende manieren op traditionele wijze wordt bereidt.

Tip! Wilt u ook één van deze evenementen bezoeken tijdens uw vakantie in Le Marche? Hou dan de reclame borden langs de weg in de gaten of let op de foldertjes in de restaurants of barretjes.

afbeelding
Tijdens het spectaculaire Palio dell’Asunta nemen 10 stadsgebieden het tegen elkaar op in een paardenrace op een parcours door de kleine straatjes van Fermo. Foto: E. Zeppilli.
afbeelding
Het Templaria festival in Castignano is een middeleeuws Tempeliersfeest met straattheater, muziek, historische drama’s, shows, vuur blazen, dans, exposities en middeleeuws eten. Foto: Templaria Festival.
afbeelding
Tijdens het wijnfeest ‘Festa del Vino’ in Ortezzano wordt het begin van de wijnoogst gevierd, waar in de kleine straatjes en op de pleinen van het dorp een wijn-eetroute is gemaakt. Foto: Festa del Vino.
afbeelding
De Castagnata di Smirillo is de oudste en bekendste Castagnata in de regio, waarbij het hele dorp in het teken staat van de kastanje, die op verschillende manieren op traditionele wijze wordt bereidt. Foto: Viva la Casa!

Nooit meer iets missen?