Cultuur

Op het gebied van cultuur heeft Le Marche veel te bieden en heeft een lange geschiedenis. Na overheerst te zijn door de Piceners, de Romeinen, de Byzantijnen, de Longobarden, de Franken, de Pauselijke macht, Napoleon en daarna weer de Pauselijke macht, werd het in 1860 opgenomen in het Koninkrijk Italië. Uit al deze periodes is nog van alles terug te zien in de musea, kerken en pinateca’s (musea voor schilderkunst). Verder zijn de middeleeuwse stadjes goed bewaard gebleven, met kastelen, stadsmuren en andere oude gebouwen.

Te bezoeken steden en dorpjes tijdens uw vakantie in Le Marche

• Ascoli Piceno
Ascoli Piceno is de provinciehoofdstad van het zuiden van Le Marche. Deze prachtige oude stad ligt aan de voet van de bergen. In de oude binnenstad waant u zich terug in de tijd. Ascoli Piceno is vooral bekend om het mooiste plein van Europa: het Piazza del Popolo. Op dit plein bevindt zich een zeer beroemd Art Nouveau café, Caffè Meletti. Zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen.
Meer info over Ascoli Piceno.

• Fermo
Dit prachtige oude Middeleeuwse stadje ligt op 319 mtr hoogte op de heuvel Girofalco genaamd, met op het hoogste punt in de oude stad de kathedraal. Vanaf het park rondom de kathedraal is er een prachtig uitzicht over de omgeving, de zee en de bergen. De oude binnenstad is authentiek en heeft een hele gezellige piazza met terrasjes en veel leuke winkeltjes.
Meer info over Fermo.

• Macerata
Macerata is een hele mooie stad met historische gebouwen, kleine straatjes en sfeervolle pleinen, maar Macerata is vooral bekend van zijn openluchttheater. In de maanden juli en augustus zijn er diverse opera’s die u kunt bezoeken. Het is wel aan te raden hiervoor op tijd te reserveren.
Daarnaast is het ook mogelijk om de arena te bezoeken: Arena Sferisterio. 
Meer info over Macerata
 en het Macerata Open-Air Opera Festival.

• Loreto
Deze prachtige plaats boven op een heuvel aan de kust bij Ancona trekt elk jaar miljoenen pelgrims naar de bedevaartkerk. Hier bevindt zich volgens de overlevering het Huis van de Moeder Gods, een klein heilig huisje dat zich middenin de kathedraal bevindt .
Meer info over Loreto.

afbeelding
Ascoli Piceno is de provinciehoofdstad van het zuiden van Le Marche en vooral bekend om het mooie plein Piazza del Popolo en het Art Nouveau café, Caffè Meletti. Foto: Destinazione Marche.
afbeelding
Fermo is een prachtig oud middeleeuws stadje, dichtbij de Adriatische zee en ligt op 319 mtr hoogte. Vanaf het park rondom de kathedraal is er een prachtig uitzicht over de omgeving. Foto: Destinazione Marche.
afbeelding
Macerata is een hele mooie stad met historische gebouwen, kleine straatjes en sfeervolle pleinen, maar Macerata is vooral bekend van zijn openluchttheater, de Arena Sferisterio. Foto: Destinazione Marche.
afbeelding
Loreto, deze prachtige plaats boven op een heuvel aan de kust bij Ancona, trekt elk jaar miljoenen pelgrims naar de kathedraal waar zich het Huis van de Moeder Gods bevindt. Foto: Carlo Patarca.

Meer steden en dorpjes

• Ripatransone
Bezoek zeker Ripatransone, een klein middeleeuws dorp hoog op een heuvel dichtbij de Adriatische kust. ‘Ripa’ (in de volksmond) ligt zo hoog, waardoor er een waanzinnig 360 graden uitzicht is over de heuvels richting bergen en zee. Het oude centrum is gezellig met een wirwar aan kleine straatjes, waaronder het smalste straatje van Italië: Il Cosiddetto Belvedere.
Meer info over Ripatransone.

• Offida
Offida is bekend als centrum van de wijnproductie. In het gebied rondom Offida bevinden zich de betere wijnhuizen, waar een heerlijke witte wijn gemaakt wordt van de Pecorino druif. Zeker een aanrader om deze goudgele witte wijn eens te proberen.
Het oude centrum van Offida is ook prachtig om doorheen te wandelen. Op het centrale plein bevindt zicht nog een heel interessant oud theater.
Meer info over Offida.

• Grottammare
Grottammare bestaat uit twee delen, het moderne gedeelte beneden aan het strand en het oude centrum bovenop de heuvel. In het oude centrum waant u zich echt in andere tijden, kleine straatjes, leuke pleintjes en een geweldig uitzicht op de Adriatische zee.
Meer info over Grottammare.

• Moresco
Een kasteel = het dorp. Inderdaad, Moresco is een oud kasteel. Een schattig autovrij dorpje, dichtbij de Adriatische kust met een gezellige piazza. Het echte Italiaanse leven vindt u hier. De tijd heeft hier stil gestaan.

• Servigliano
Servigliano staat voornamelijk bekend om zijn prachtige ommuurde middeleeuwse plein. Hier kunt u heerlijk even rond wandelen in het oude centrum en op het plein een ijsje pakken in de ijssalon of lekker een wijntje drinken op het terras van Pane e Vino.

• Amandola & Sarnano
Als u richting de bergen wilt rijden, breng dan een bezoek aan Amandola en Sarnano. Beide dorpen zijn zeer sfeervol en liggen aan de voet van de bergen met een prachtig uitzicht op de hoge toppen.
Meer info over Amandola en meer info over Sarnano.

• Rome
Rome ligt op ca. 250 km van de Adriatische kust. Niet echt ver dus en heel goed te doen met de bus. Een luxe touringbus vertrekt vanaf diverse plaatsen rechtstreeks naar het centrum van Rome, 24 uur per dag op verschillende tijden.
Meer info over de bus naar Rome.

afbeelding
Het kleinste straatje van Italië, Il Cosiddetto Belvedere, in een klein dorp hoog op een heuvel dichtbij de Adriatische kust, Ripatransone. Het straatje is maar 43 cm breed! Foto: Destinazione Marche.
afbeelding
Offida is bekend als centrum van de wijnproductie. In het gebied rondom Offida bevinden zich de betere wijnhuizen, waar een heerlijke witte wijn gemaakt wordt van de Pecorino druif. Foto: Viva la Casa!
afbeelding
In het oude centrum van Grottammare waant u zich echt in andere tijden: kleine straatjes, leuke pleintjes en een geweldig uitzicht op de Adriatische zee. Foto: Pino D’Amico.
afbeelding
Moresco is een oud kasteel, een schattig autovrij dorpje, dichtbij de Adriatische kust met een gezellige piazza. Het echte Italiaanse leven vindt u hier. Foto: Destinazione Marche.
afbeelding
Amandola ligt aan de voet van de bergen met een prachtig uitzicht op de Monte Sibillini. Foto: Destinazione Marche.
afbeelding
Ook Sarnano is zeer de moeite waard voor een bezoekje, een sfeervolle oude stad met prachtige uitzichten. Foto: Destinazione Marche.

Nooit meer iets missen?