Ook als het om eten gaat zit u tijdens uw vakantie in Le Marche helemaal goed! Le Marche blinkt culinair uit met vele specialiteiten. Zo vindt u hier nog veel kwalitatief goede en eerlijke producten als bijvoorbeeld salami’s en prosciutto aan huis gemaakt op de boerderij, biologische kazen van de kaasboer uit de buurt, witte en zwarte truffels, vers uit de bergen, de enige echte extra virgine olijfolie van de lokale olijvenoogst en heerlijke wijnen van top wijnhuizen.
Wij kunnen u tijdens uw vakantie hier in het zuiden van Le Marche precies vertellen, waar u deze heerlijke producten kunt krijgen.

Culinaire hoogstandjes van Le Marche

• Antipasti
Dé specialiteit uit het zuiden van Le Marche zijn de Olive all’Ascolana, gefrituurde grote groene olijven, gevuld met vlees en Cremini, gefrituurde bakkersroomblokjes. Ze worden vaak samen met de antipasto geserveerd of als snack tussendoor gegeten. Deze moet u zeker proberen tijdens uw vakantie in het zuiden van Le Marche!
Andere lokale specialiteiten die als antipasto worden geserveerd zijn Galantina met Insalata Russa. Galantina is een rollade van kip met kruiden, stukjes groente, gekookt ei, pistachenootjes en Parmezaanse kaas. Insalata Russa is een soort huzarensalade.

• Il Primo
Elke streek in Italië heeft zijn eigen pasta specialiteit, hier in de buurt is dat Tagliatelle al ragu (tagliatelle met tomaten-vlees saus), Lasagne (ook wel Vincis Grassis genoemd) of Maccheroncini di Campofilone (hele fijne spaghetti uit het plaatsje Campofilone). Kenmerkend voor de pasta’s uit deze streek is dat ze op een hele eenvoudige en basic manier bereid worden, zonder teveel poespas, gewoon puur van smaak zijn, super lekker.

• Il Secondo
Als hoofdgerecht wordt hier vaak vlees gegeten die bereid is op het haardvuur (a la brace), dé specialiteit van Le Marche.
Dit is ontstaan doordat de boerenfamilies vroeger alleen maar een open haard hadden om in te koken. In bijna ieder restaurant kun je hier vlees van de brace krijgen. Er zijn zelfs restaurants die helemaal gespecialiseerd zijn in koken op het haardvuur. Heerlijk puur vlees met een beetje zout, peper en rozemarijn, wat wilt u nog meer?
Nog een tip om te proberen is Porchetta! Een gekruide varkensrollade die minstens 4 uur de oven in gaat, waardoor het een heerlijk knapperig korstje krijgt. Als de Porchetta is afgekoeld, wordt het in plakken gesneden en koud op een broodje of samen met brood en salade geserveerd. Misschien heeft u het wel eens gezien: een gebraden varkenskop in een kraampje op de markt. Dat is nou Porchetta (de kop ligt er alleen voor de sier bij hoor).

• Dolce
Als nagerecht is het altijd lekker om de huisgemaakte Tiramisu of Pannacotta te proberen en als u pizza gaat eten, probeer dan als toetje pizza met nutella. Erg lekker!
Eten met de familie is voor een Italiaan van groot belang. Zou het niet heerlijk zijn om tijdens uw vakantie in Le Marche in die eetcultuur te kunnen duiken? Kennis te maken met de authentiek Italiaanse keuken en alle delicatessen en gebruiken die daarbij horen? Geen regio in Italië leent zich er beter voor.

afbeelding
In Le Marche vindt u nog veel kwalitatief goede en eerlijke producten als bijvoorbeeld salami’s en prosciutto, aan huis gemaakt op de boerderij of biologische kazen van de kaasboer uit de buurt.
afbeelding
In de omgeving van de bergen kunt u mee op truffeljacht om verse witte en zwarte truffels te zoeken. En er daarna natuurlijk van te genieten door de pasta.
afbeelding
Direct bij de boer thuis of in de ‘frantoio’ kunt u de enige echte extra vergine olijfolie krijgen van de lokale olijvenoogst.
afbeelding
Le Marche staat in Italië bekend om zijn mooie en bijzondere wijnen, waarvan de Offida Pecorino een zeer bijzondere wijn is.
afbeelding
Als antipasto of tussendoor als snack: Olive all’Ascolana, dé specialiteit uit het zuiden van Le Marche.
afbeelding
Een andere specialiteit uit Le Marche, Galantina met Insalata Russa. Vaak gegeten als antipasto.
afbeelding
Bij een standaard antipasto in een restaurant horen natuurlijk de vleeswaren en kazen van de lokale boer.
afbeelding
Tagliatelle al ragu, een standaard pasta gerecht in elk restaurant en bij de mensen thuis.
afbeelding
Lasagne, ook wel Vincis Grassis genoemd in Le Marche, is één van de pasta specialiteiten uit de regio. Dit wordt bij mensen thuis vaak op zondag of op feestdagen gegeten.
afbeelding
Een andere pasta specialiteit uit Le Marche is de Maccheroncini di Campofilone. Hele fijne spaghetti geserveerd met ragu of tomatensaus uit het kleine plaatsje Campofilone.
afbeelding
Als hoofdgerecht wordt hier vaak vlees gegeten dat bereid is op het haardvuur (a la brace). Heerlijk puur vlees met een beetje zout, peper en rozemarijn.
afbeelding
Probeer zeker ook Porchetta. Een gekruide varkensrollade die minstens 4 uur de oven in gaat waardoor het een heerlijk knapperig korstje krijgt.
afbeelding
Eén van de klassiekers uit de Italiaanse keuken is natuurlijk de Tiramisu, die in elke regio weer anders wordt bereid.
afbeelding
Pannacotta, ook één van de basis nagerechten op de kaart in een restaurant. Heerlijk met frutti di bosco of cioccolato.

Kok aan Huis

Wilt u tijdens uw vakantie in Le Marche een keer écht genieten van de gerechten, zoals de lokale mensen hier thuis eten?
Wij kunt via ons tijdens uw vakantie met uw familie of vrienden een volledig verzorgd diner bestellen in uw eigen vakantiehuis. Onze huiskok Romina zal een heerlijk 4-gangen diner bereiden op traditioneel Marchiaanse wijze.
U wordt de gehele avond verwend met allerlei heerlijke gerechten en wijnen hier uit de streek.

We serveren diverse soorten anti pasti als huisgemaakte salami, prosciutto, biologische kaas van de lokale kaasboer, vers gegrilde groentes en natuurlijk onze beroemde Olive all’Ascolana.
U heeft de keuze uit diverse primi’s, bijvoorbeeld huisgemaakte gnocci met vis, tagliatelle met een vlees-tomatensaus, lasagne of de heerlijkste cannelloni’s natuurlijk.
Ook voor de secondo zijn er diverse gerechten waar u uit kunt kiezen zoals Porchetta (gekruide varkensrollade uit de oven) of L’arista (dungesneden varkenslende met rucola, cherry tomaatjes en parmezaan snippers). Wat u maar wilt!

Lees meer over onze Kok aan Huis

afbeelding
De tafel wordt netjes voor u gedekt en de wijnen ingeschonken.
afbeelding
Onze huiskok Romina is druk bezig in de keuken met de voorbereidingen van het diner.
afbeelding
Als antipasto mogen de Olive all’Ascolana natuurlijk niet ontbreken.
afbeelding
U heeft de keuze uit diverse primi’s, waaronder deze heerlijke lasagne.

Kookworkshop

Vindt u koken leuk en wilt u meer leren over de traditionele keuken uit Le Marche tijdens uw vakantie in Italië? Reserveer dan onze ‘Kookworkshop Italië’ met aansluitend een gezamenlijke lunch of diner! Ook geschikt voor het hele gezin.

Samen met ons leert u diverse gerechten op traditioneel Marchiaanse wijze te bereiden. Gerechten als: olive ascolane, cannelloni’s, lasagne en tiramisu behoren tot de standaard mogelijkheden. Natuurlijk is de keuze aan u wat u wilt leren en wat u wilt eten.
De locatie van de kookworkshop is afhankelijk in welk vakantiehuis u verblijft. Helaas is het niet in alle vakantiehuizen mogelijk om een kookworkshop aan huis te houden.

Lees meer over onze Kookworkshop

afbeelding
De canneloni worden gedraaid. Het is een tijdrovend klusje, dus iedereen moet meehelpen.
afbeelding
We leren u onder andere vers pastadeeg maken. Voor iedereen altijd weer een leuke bezigheid.
afbeelding
Het hoogtepunt van de kookcursus is natuurlijk de pasta draaien. Een techniek die je even onder de knie moet krijgen.
afbeelding
En als beloning voor de harde arbeid wordt het natuurlijk met z’n allen lekker smullen van de eigen gemaakte gerechten.

Nooit meer iets missen?