Le Marche

Le Marche is één van de best bewaarde geheimen van Italië en doet denken aan Toscane, maar is nog niet overspoelt met toerisme en hier vindt u dan ook nog de rust, de ruimte, de puurheid van het normale leven in Italië en super vriendelijke mensen.

Le Marche (ook wel De Marken) wordt vaak het groene hart van Italië genoemd en is een regio waar u heerlijk kunt genieten van uw vakantie in een stukje authentiek Italië.
Le Marche ligt in Midden-Italië aan de oostzijde, tussen de Adriatische zee en de bergketen de Apennijnen (Monte Sibillini genaamd) en grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek van San Marino. Toscane bevindt zich in het noordwesten, Umbrië in het westen en Abruzzo en Lazio in het zuiden.

Le Marche wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd, en is een regio die alles heeft voor een heerlijke vakantie in Italië.
Foto: Destinazione Marche

Naast de bergen en het strand vindt u in Le Marche prachtige oude steden als Ascoli Piceno, Fermo, Macerata, Ancona en Urbino.
Foto: Viva la Casa!

Le Marche telt maar liefst 180 kilometer kustlijn aan de Adriatische zee. In de zomer is het echt genieten aan het strand tussen de Italianen.
Foto: Viva la Casa!

Le Marche ligt in Midden-Italië aan de oostzijde, tussen de Adriatische zee en de bergketen de Apennijnen (Monte Sibillini genaamd).
Foto: Destinazione Marche

Vakantie in Le Marche

In Le Marche vindt u bergen, strand, prachtige oude steden en lieflijke dorpjes, maar ook ongerepte natuur.
Het mooie aan Le Marche is dat je er alles kunt vinden waar Italië bekend om staat. Natuurschoon uit zich in een grote landschappelijke verscheidenheid zoals in de eindeloze stranden, spectaculaire bergen, groenbedekte heuvels, vruchtbare landbouwgronden, wijn- en fruitgaarden, planten- en bomenkwekerijen. Ook vaak ‘lappendeken’ genoemd.

Le Marche telt maar liefst 180 kilometer kustlijn, met zesentwintig plaatsen die direct aan de Adriatische Zee gelegen zijn. Zestien stranden hebben de ‘La Bandiera Blu’, de Blauwe Vlag die aangeeft dat het water en de stranden super schoon zijn. De glooiende heuvels van Le Marche worden verfraaid met vele burchten, kastelen, kathedralen en dorpjes waar je heerlijk ver terug in de tijd kunt duiken. Maar liefst achttien van de ‘borghi più belli d’Italia’, de mooiste dorpjes van Italië, bevinden zich in en op deze typerende heuvels. Invloeden uit de Griekse en Romeinse tijd en uit de vroege middeleeuwen zijn overal te bespeuren. Voor de natuurliefhebbers biedt deze regio ook volop mogelijkheden, met bijna 90.000 hectare aan nationale parken en beschermde natuurgebieden. Deze zijn allemaal verbonden door een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets en paardrijroutes.

De naam ‘Marche’ vindt zijn oorsprong in het Oud Germaanse woord MARKA. Dit betekende grens, grensgebied. Rond de 11e eeuw eindigde het Heilig Roomse Rijk waar nu de regio Le Marche is. De grensgebieden van dat rijk kregen toen de namen Marca di Ancona, Marca di Fermo en Marca di Camerino. Een verzameling van meerdere grensgebieden, dus Le Marche. Tegenwoordig bestaat Le Marche uit 5 provincies; Pesaro-Urbino, Ancona, Macerata, Fermo en Ascoli Piceno.

De zo typische glooiende groene heuvels van Le Marche, ‘de lappendeken’ met in de verte altijd weer het spectaculaire Monti Sibillini gebergte.
Foto: Destinazione Marche

Zestien stranden aan de Adriatische zee hebben de ‘La Bandiera Blu’, die aangeeft dat het water en de stranden super schoon zijn.
Foto: Destinazione Marche

In het midden van het Sibillini gebergte vindt u de Piano Grande, een vlakte van 5 x 8 km op 1250 meter hoogte, waar men in het voorjaar kan genieten van een ware bloemenzee.
Foto: Viva la Casa!

Voor de sportieve natuurliefhebbers biedt Le Marche volop vertier, met bijna 90.000 hectare aan nationale parken en een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets en paardrijroutes.
Foto: Danilo Antonini.

De regio Le Marche

In het algemeen kunnen we de regio opdelen in drie delen.
Het noorden, tussen Pesaro en Fano en landinwaarts, kenmerkt zich door een afwisselend bosrijk heuvellandschap wat al snel overgaat in de bergen. In dit gebied bevinden zich de nationale parken Sasso Simone e Simoncello en de Universiteits stad Urbino, zeer de moeite waard voor een bezoek.

Het midden, vanaf Ancona landinwaarts, is wat weidser met brede dalen die overlopen in de bergen. Beroemd in dit gebied zijn de prachtige zandstranden aan de Adriatische zee aan de voet van de Monte Conero (beneden Ancona). Aan de prachtige baaitjes van de leuke badplaatsjes Numana en Sirolo is het genieten van het helder blauwe water tussen de Italianen en een paar toeristen. Naast relaxen op de mooie zandstranden kunt u verkoeling zoeken in de beroemde grotten van Frassasi, de grootste druipsteengrotten van Europa waar dagelijks rondleidingen wordt gegeven door meertalige gidsen. Cultuur opsnuiven doet u in de imposante havenstad Ancona.

In het zuiden is het landschap wat ruwer, de heuvels zijn wat hoger en veel afwisseling in beplanting met in de verte altijd weer de magische Monti Sibillini. Dit gebied staat bekend om de wijnbouw in de omgeving van Offida en de de typische rotsachtige heuvels in de buurt van Ascoli Piceno, de Calanchi genaamd. Ook hier is de kust adembenemend mooi met lange zandstranden en brede boulevards met palmbomen, de ‘Riviera delle Palme’ oftewel de Palmenriviera genoemd. Hier krijgt u echt het mediterane gevoel. Om cultuur op te snuiven raden we zeker aan de provincie hoofdstad Ascoli Piceno te bezoeken. Deze prachtige oude stad ligt aan de voet van de bergen. In de oude binnenstad waant u zich terug in de tijd. Ascoli Piceno is vooral bekend om het mooiste plein van Europa: Piazza del Popolo. Op dit plein bevindt zich een zeer beroemd Art Nouveau café: Caffè Meletti. Zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen en te genieten van een capuccino of aperitivo op het terras.

In het noorden van Le Marche is de universiteits stad Urbino zeer de moeite waard voor een bezoek.
Foto: Destinazione Marche.

Ook bevinden zich in dit gebied de nationale parken Sasso Simone en Simoncello.
Foto: Destinazione Marche.

In het midden van de regio Le Marche kunt u volop cultuur opsnuiven in de imposante havenstad Ancona.
Foto: Destinazione Marche.

Beroemd in dit gebied zijn de prachtige stranden aan de Adriatische zee aan de voet van de Monte Conero (beneden Ancona).
Foto: Viva la Casa!

Naast relaxen op de mooie stranden kunt u ook verkoeling zoeken in de beroemde grotten van Frassasi, de grootste druipsteengrotten van Europa.
Foto: Destinazione Marche.

In het zuiden is het landschap wat ruwer, de heuvels zijn wat hoger en veel afwisseling in beplanting met in de verte altijd weer de magische Monti Sibillini.
Foto: Viva la Casa!

De provincie hoofdstad van het zuiden Ascoli Piceno is zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze prachtige oude stad is vooral bekend om het mooie plein Piazza del Popolo.
Foto: Turismo Marche.

Dit gebied van Offida tot Ascoli Piceno staat bekend om zijn typische rotsachtige heuvels, de ‘Calanchi’ genaamd. Zeer spectaculair om te zien.
Foto: Destinazione Marche.

Ook hier is de kust adembenemend mooi met lange zandstranden en brede boulevards met palmbomen, de ‘Riviera delle Palme’ genoemd.
Foto: Destinazione Marche.

Hier aan de stranden in het zuiden van Le Marche krijgt u echt het mediterane gevoel.
Foto: Destinazione Marche.

De keuken van Le Marche

Ook als het om eten gaat zit u in Le Marche goed. Le Marche blinkt uit in vele specialiteiten, van vleeswaren tot truffels en van olijfolie tot top wijnen. Eten met de familie is voor een Italiaan van groot belang. Zou het niet heerlijk zijn om tijdens uw vakantie in die eetcultuur te duiken? Kennis te maken met de authentiek Italiaanse keuken en alle delicatessen en gebruiken die daarbij horen? Geen regio in Italië leent zich er beter voor.
Al met al is Le Marche een gebied in Italië waar genoeg te zien en te doen is om van een heerlijke vakantie te kunnen genieten tussen de Italianen met heerlijk eten en top wijnen.

De specialiteit van Le Marche: Olive Ascolane, gefrituurde met vlees gevulde grote groene olijven. Deze moet u proberen!
Foto: Destinazione Marche.

In de chalets aan het strand krijgt u de heerlijkste visgerechten voorgeschoteld zoals deze anti pasto. Dit is toch een feestje?!
Foto: Viva la Casa!

Bekend en beroemd in heel Italië is de Maccheroncini di Campofilone. Een hele fijne spaghetti uit plaatsje dichtbij de kust, Campofilone.
Foto: Viva la Casa!

Wilt u een echt geweldige truffel ervaring beleven? Dan moet u zeker richting bergen gaan, want daar wordt volop gezocht naar het witte goud.
Foto: Destinazione Marche

In ieder restaurant serveren ze de beste kwaliteit lokale vleeswaren als prociutto, salami’s, ciauscolo en lonza. Echt een feestje om je diner mee te beginnen.
Foto: Viva la Casa!

In november worden de olijven geoogst en de olie geperst. Deze heerlijke Extra Virgine Olijfolie is te krijgen bij diverse frantoio’s voor zeer schappelijke prijzen.
Foto: Viva la Casa!

In het gebied rondom Offida in het zuiden van Le Marche bevinden zich de betere wijnhuizen, waar topwijnen gemaakt worden als de Passerina, Pecorino en Rosso Piceno. Zeker een wijntour waard!
Foto: Viva la Casa!

Pecorino, de beroemde schapenkaas van Italië. Ook in Le Marche is deze heerlijke kaas van lokale kaasboerderijen te vinden in allerlei verschillende smaken.
Foto: Viva la Casa!

VIVA LA CASA! | Ripatransone | Le Marche | Italia | +39 3396737087 | info@vivalacasa.eu

Ook wij hechten waarde aan uw privacy voorwaarden